TERNEUZEN - Vanwege de coronacrisis heeft belastingdienst Sabewa Zeeland al honderden verzoeken tot uitstel van betaling gekregen. Ook hebben veel meer ondernemers en inwoners dan gebruikelijk om een betalingsregeling gevraagd.

PZC-Rolf Bosboom 

Sabewa int namens acht gemeenten de gemeentelijke belastingen en voor heel Zeeland de waterschapsbelastingen. De organisatie heeft besloten coulant om te gaan met mensen die door de coronacrisis in financiële problemen komen. Niet alleen ondernemers maar ook particulieren kunnen uitstel van betaling tot 1 juli vragen.

Om hoeveel verzoeken het gaat, kan Sabewa-voorzitter Jon Herselman niet precies zeggen. ,,Dat wordt niet afzonderlijk geregistreerd, maar het gaat in elk geval om honderden mensen die daarvan gebruik hebben gemaakt.”

Van negen naar zes termijnen

Wie een automatische incasso heeft afgegeven, betaalt normaal gesproken in negen termijnen. Dat worden nu zes (grotere) termijnen na 1 juli. Wie zelf het geld overmaakt, heeft de mogelijkheid om het totale bedrag pas bij de tweede vervaldag te betalen. Dat is 31 mei bij de acht deelnemende gemeenten en 30 juni voor de waterschapsbelastingen van de andere vijf gemeenten.

Ook spreekt Sabewa betalingsregelingen af. ,,Dat doen we altijd al met ondernemers of burgers die het lastig hebben”, zegt Herselman. ,,Normaliter gaat het om ongeveer 1000 gevallen. In de laatste maand is dat ineens opgelopen tot 1700, vanwege de coronamaatregelen.”

Geen aanmaningen en dwangbevelen

Tot 1 juli verstuurt de belastingdienst geen nieuwe aanslagen meer. Ook aanmaningen en dwangbevelen blijven tot die tijd achterwege. Ondanks de coulante opstelling kregen mensen bij wie eind maart de eerste automatische incasso niet was gelukt - en die geen uitstel van betaling hadden gevraagd - meteen een brief in de bus. Daarin stond ook dat het bedrag ‘direct invorderbaar’ is, als het bij de volgende termijn niet is opgelost.

Dergelijke brieven worden automatisch verstuurd, zegt Herselman. ,,Dat iemand erop wordt gewezen dat de betaling niet is gelukt, vind ik ook prima. Maar dat het bedrag direct invorderbaar is, klopt op dit moment niet. Die tekst had er dus uit gemoeten. Dat is de zwakte van de automatische piloot. We gaan de brief zeker aanpassen.”

Economische situatie

Voorlopig gelden alle maatregelen bij Sabewa tot 1 juli. Herselman: ,,Met de wetenschap van nu staat die datum, maar ik sluit niet uit dat we daarmee moeten gaan schuiven. De economische situatie verslechtert voor veel ondernemers helaas met de dag. Daar gaan klappen vallen. Dat zal ook voor Sabewa en voor alle andere belastingen wat betekenen. Waar het straks toe gaat leiden, weet niemand.”

De niet bij Sabewa aangesloten gemeenten Middelburg, Schouwen-Duiveland, Veere en Vlissingen kennen vergelijkbare maatregelen, maar alleen voor ondernemers.