In de uitvoering van de Wet WOZ (waardering onroerende zaken) heeft een wijziging plaats gevonden. Landelijk is besloten om woningen op uniforme wijze te taxeren.

Wat is er veranderd in 2022?
 

Tot en met 2021 was de inhoud (m3) van uw woning de basis voor de WOZ-waarde. Vanaf 2022 wordt de gebruiksoppervlakte (m2) de basis. De overgang van kubieke meters naar vierkante meters zorgt voor één manier van meten.

Door de nieuwe meetmethode kan de waarde van uw woning veranderd zijn. Ook omdat bij de overgang naar de nieuwe meetmethode zoveel mogelijk kenmerken van de woningen zijn gecontroleerd. U kunt daarbij denken aan de aanwezigheid van aan- en bijgebouwen. Maar bijvoorbeeld ook aan het bouwjaar, de ligging, de kwaliteit en de staat van onderhoud. Uit deze controle kan gebleken zijn dat de waarde in het verleden te hoog of juist te laag was vastgesteld. Dit hebben wij nu gecorrigeerd.

U kunt de gebruiksoppervlakte en WOZ-waarde van alle woningen in Nederland inzien via https://www.wozwaardeloket.nl(externe link).
De gegevens vindt u ook terug in het taxatieverslag. Alleen degene die de WOZ-beschikking heeft ontvangen, kan dit taxatieverslag inzien via Mijn Sabewa.
Wilt u meer weten over gebruiksoppervlakte en de overgang van kubieke meters naar vierkante meters? Kijk dan op www.waarderingskamer.nl(externe link) of raadpleeg de veel gestelde vragen over gebruiksoppervlakte op onze website.