WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!

U heeft bovenstaande slogan vast wel eens ergens gelezen, bijvoorbeeld op internet of in een reclamefolder. Diverse bureaus en makelaars verlenen onder deze slogan ‘gratis’ rechtsbijstand. Niemand wil te veel belasting betalen. Dat is logisch. Daarom is ‘gratis’ bezwaar maken tegen de WOZ-waarde steeds meer in trek. Het klinkt mooi, maar hoe zit het nu precies?

Uiteindelijk betalen we allemaal mee aan deze bureaus!

‘Gratis’ is eigenlijk helemaal niet gratis. Er worden namelijk veel kosten gemaakt als deze bureaus voor u bezwaar maken en uiteindelijk betalen we daar allemaal aan mee. Zij komen, als het bezwaar is toegekend en de WOZ-waarde gewijzigd, in aanmerking voor een wettelijke kostenvergoeding. In de praktijk komt het er op neer dat als de WOZ-waarde van een woning met 10.000 euro wordt verlaagd, dit een vermindering van de aanslag oplevert van ongeveer 12 euro (het exacte bedrag is afhankelijk van de tarieven die gelden voor de gemeente waar u woont). Het bureau of de makelaar krijgt vervolgens voor zijn werkzaamheden een bedrag op zijn rekening bijgeschreven dat kan oplopen tot 764 euro.

De kosten die Sabewa Zeeland moet uitbetalen, worden door de gemeenten verrekend in hun tarieven. Uiteindelijk betaalt u met alle woningeigenaren dus wel een prijs voor het bureau dat u inhuurt. Dat is jammer en onnodig, want bezwaar maken bij Sabewa Zeeland is altijd gratis. Sabewa Zeeland handelt alle bezwaarschriften op dezelfde manier af. Wij maken dus geen onderscheid tussen een bezwaarschrift dat u zelf indient of dat door een no-cure no-pay bedrijf wordt ingediend. Echter bij een no cure no pay bureau moeten er vele extra wettelijke stappen doorlopen worden waardoor uw zelf ingediende bezwaarschrift vaak sneller afgehandeld kan worden. Als u via een no cure no pay bureau bezwaar indient dan moet u altijd via hen met ons communiceren. Wilt u bijvoorbeeld uw bezwaar intrekken dan kan dat niet bij ons maar moeten zij dat voor u regelen.

Let u er op dat bezwaar maken via een bureau ook voor u kosten mee kan brengen en niet altijd gratis is. Lees daarom de algemene voorwaarden goed. De kans is groot dat u deze bureaus een bedrag moet betalen wanneer u de dienstverlening wil beëindigen. 

Zie ook de waarschuwing van de consumentenbond: Opletten bij WOZ-bureaus.(externe link)

Wij helpen u graag (en gratis!)

Bent u van mening dat wij een fout hebben gemaakt? Maakt u dan bezwaar via Mijn Sabewa. Als u aangeeft dat de gegevens met betrekking tot uw woning niet kloppen, zal de taxateur de waarde opnieuw beoordelen. Wanneer blijkt dat wij een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde, passen we deze aan.